LYD PÅ

LYD PÅ er et metodeudviklende projekt som gennem flere år undersøger, hvordan sangaktiviteter kan bidrage til, at borgere som er i kontakt med socialpsykiatrien kan opleve en mere personlig tilfredsstillende livsstil og en øget oplevelse af at have indflydelse på eget liv. Forløbene er tilrettelagt som kursusforløb, hvor der er stærkt fokus på kulturen i samværet, samtalen og i forhold til sangen.

Projektet afsluttes i 2023 og munder bl.a. ud i en Lyd På-guideuddannelse, en Lyd På-guidebog (hent den nedenfor), samt en konference hvor vi deler ud af erfaringer fra projektet.

LYD PÅ lægger sig ind i forståelsen af personlig recovery og målet er dermed ikke nødvendigvis en raskmelding eller f.eks. varig beskæftigelse, men at borgeren oplever at have et mere velfungerende og personligt tilfredsstillende liv og hverdag – også selvom borgeren fortsat har symptomer.

Samarbejdspartnere: Roskilde Kommune Socialpsykiatrien, Sangens Hus, Videncenter for sang, Singende Krankenhäuser (Tyskland).

Projektet er finansieret med støtte fra fra hhv. TrygFonden, Det Obelske Familiefond, Roskilde Kommunes Musikbyudvalg samt Augustinus Fonden. 


Videnscenter for Sang har udarbejdet en evaluering af Lyd På-projektet. Evalueringen har en kvantitativ og en kvalitativ del.

  • Lyd På! Et seminar om sang som værktøj på social- og sundhedsområdet

    Roskilde Kommune, Roskilde Synger og Sangens Hus inviterer til seminar om at bruge sang som metode og værktøj indenfor social- og sundhedsområdet. Ved seminaret deler vi ud af den erfaring og viden, der er skabt i projektet Lyd På og kigger mod en fremtid, hvor kunst og kultur i højere grad kan inddrages i andre fagområder og forvaltninger til at løfte opgaven om mental trivsel.

    Vi ønsker at både kommunale chefer og områdeledere indenfor social-, ældre- og sundhedsområderne, samt civilsamfundets aktører i sociale- og kulturelle foreninger vil deltage på konferencen og blive inspireret til hvordan metoden kan bruges indenfor netop jeres felt og dagligdag.

    Indhold og program

    På konferencen præsenteres erfaringer fra projektet og hvordan metoden konkret kan bruges indenfor social- og sundhedsområdet, samt civilsamfundet. Oplev et spændende keynoteoplæg med den norske forsker Tiri Schei om stemmeskam, samt et forskningsbaseret oplæg fra seniorforsker i Videncenter for Sang, Lea Wierød Borcak, inviteres I som deltagere til at bringe jeres egne fagområder i spil i konferencens break-out sessions fordelt på temaer omkring civilsamfundet, kommuner, samt kulturområdet.

    Om Lyd På

    Projektet LYD PÅ undersøger, hvordan sangaktiviteter kan bidrage til, at borgere som er i kontakt med socialpsykiatrien og på handicapområdet kan opleve en mere personlig tilfredsstillende livsstil og en øget oplevelse af at have indflydelse på eget liv. Kort sagt handler det om bruge sang som et værktøj til øget trivsel. Projektet har været i gang siden 2019 og er et partnerskab mellem Sangens Hus, Roskilde Synger, Roskilde Kommune og dets to centrale institutioner inden for socialområdet; Center for Socialpsykiatri og Center for Handicap, Videncenter for Sang, samt de tyske syngesygehuse. De overordnede mål for projektet er først og fremmest at borgerne skal opleve en personlig fremgang og værdi af at indgå i Lyd På. Derudover skal projektet sikre en faglig og metodisk evaluering, der kommer andre aktører til gode, samt etablere en uddannelse, der skal sikre fremtidig forankring, gerne på nationalt plan.

Større trivsel og meningsfulde liv

LYD PÅ henvender sig til hele spektret af socialt udsatte borgere. Da mennesker med fysisk handikap rent administrativt hører ind under samme direktørområde i Roskilde Kommune, er de også en del af projektet, selvom de ikke udfordringsmæssigt har noget med hinanden at gøre. Projektet vil arbejde sammen med Roskilde Kommunes to centrale institutioner inden for socialområdet, Center for socialpsykiatri og Center for Handicap, samt bo- og væresteder og revaliderende indsatser.

– Vi vil gerne bringe sang ind i den helende proces i forhold til borgere, der er i berøring med den kommunale socialpsykiatri, siger socialchef Christine Vendel Jensen fra Roskilde kommune.

Hun glæder sig over projektet, der er et godt eksempel på, at aktører i civilsamfundet bidrager positivt til udviklingen af indsatserne i den kommunale socialpsykiatri – her med udgangspunkt i sang og fællesskaber.

Målsætningen er ikke nødvendigvis en raskmelding af den enkelte, eller at få arbejdsløse i fuld beskæftigelse, men snarere at udsatte borgere individuelt kan opleve en mere tilfredsstillende livsstil og en øget oplevelse af at have indflydelse på eget liv. Gennem parametre som forbundethed, håb, fremtidsoptimisme, identitet og mening er målet med LYD PÅ at skabe meningsfulde kursusforløb, hvor fokus er på kulturen i samværet, samtalen og det ligeværdige møde gennem sangen. På sigt kan erfaringerne fra projektet resultere i en uddannelse af LYD PÅ-guider, som kan udbydes nationalt.

(Fra Sangens Hus)